Adaks
28
04
2010
 

Adaks

antylopa adaksJednym z wielu gatunków ssaków zamieszkującym tereny Afryki jest Acomys russatus. Jest to gatunek gryzonia z rodziny myszowatych. Pospolicie nazywa się go złotą myszą kolczastą. Występuje ona głównie na północy kontynentu, w północnym Egipcie, Izraelu, Jordanii, Omanie, Arabii Suadyjskiej oraz Jemenie. Gryzoń ten nie potrafi kopać, więc zamieszkuje dziury znajdujące się w skałach. Największym wrogiem tego gryzonia jest mysz domowa, żmije oraz węże. Jeśli chodzi o rozmnażanie tych zwierząt, to w jednym miocie rodzi się od 6 do 8 młodych. Pożywieniem tego gryzonia są owady. Innym ciekawym gatunkiem ssaka jest adaks. Jest to ssak parzystnokopytny. Należy do rodziny krętorogich. Adaks zaliczany jest do antylop. Obecnie jest to bardzo rzadki gatunek antylop. Zwierzętom tym grozi wyginięcie. Poluje się na nie ze względu na cenne mięso oraz futro. Czytaj dalej »

Przegląd kusaczy
28
04
2010
 

Przegląd kusaczy

kusacz falistyJednym z gatunków kusaczy jest kusacz falisty. Zachowanie tego ptaka jest bardzo ostrożne. Kiedy jest zaniepokojony to nieruchomieje. Posiada szary dziób oraz szare nogi. Upierzenie jest jednolite w kolorze szarobrązowym. Ptak ten posiada białe gardło oraz ciemne prążki po bokach. Na wierzchu ciała znajdują się także prążki, ale w kolorze czarnym. Długość tego ptaka wynosi 28 centymetrów. Jego właściwym środowiskiem życia jest Ameryka Południowa zaczynając od Gujany po Argentynę. Najczęściej spotkamy go w lasach, które są okresowo zalewane. Czytaj dalej »

Szerszenie i pająki
27
04
2010
 

Szerszenie i pająki

bagnikWśród jadowitych zwierząt spotykamy wiele owadów. Możemy tutaj wymienić szerszenia Vespa dybowski. Jego środowiskiem życia są tereny Korei, Chin, Birmy, Tajlandii oraz Japonii. Szerszenie z tego gatunku nie posiadają żółtych pasów na odwłoku. Innym gatunkiem szerszenia jest Vespa simillima. Należy on także do rodziny osowatych i żyje na terenie Kamczatki, Sachaliny, na Wyspach Kurylskich, w okolicach rzeki Amur, w Korei oraz w Japonii. Długość robotnicy wynosi od 1,7 do 2,3 centymetra. Kolejnym szerszeniem jest Vespa tropica. Szerszenie te żyją w południowo- wschodniej Azji zaczynając od Afganistanu kończąc na Nowej Gwinei. Długość robotnicy wynosi średnio 2,5 centymetra. Szerszeń ten posiada ciemnobrązową głowę, która przechodzi w kolor czerwony, a odwłok jest cały czarny i posiada szeroki żółty pasek. Vespa velutina jest szerszeniem, którego środowiskiem życia są tereny południowych Chin oraz Hongkongu. Robotnice tutaj osiągają długość 2 centymetrów, a trutnie 2,4 centymetra. Natomiast królowa ma długość 3 centymetry. Innymi jadowitymi owadami są pająki. Do rodziny krzyżakowatych należy Dolomedes. Pająk ten osiąga długość 3 centymetry i występuje w okolicach wód. W skład rodzaju Dolomedes wchodzi ponad 100 gatunków pająków. W Europie spotkamy tylko dwa gatunki, które żyją także w Polsce. Czytaj dalej »

Jadowite węże
26
04
2010
 

Jadowite węże

Bitis cornutaWśród gadów zamieszkujących Afrykę spotkamy na pewno Bitis atropos. Jest to wąż z rodziny żmijowatych. Dorosły wąż ma długość do maksymalnie 40 centymetrów, ale zdarzają się giganty, których długość dochodzi do 60 centymetrów. Zamieszkują tereny górzyste w południowej części Afryki. Spotkamy je zatem w Invanga, Highlands oraz w Chimanimani we wschodnim Zimbabwe oraz w okolicach Mozambiku, RPA oraz w przybrzeżnych górach Kraju Przylądkowego. Węża spotkamy w chłodnym środowisku, gdzie nie występują zbyt wysokie temperatury oraz gdzie występują duże ilości opadów. Występuje na skalistych zboczach oraz na stokach górskich. Ponadto wędruje także na górskie łąki, gdzie przebywa w kępkach buszu i krzewów. Innym wężem jest . Jest to wąż jadowity z rodziny również żmijowatych. Długość tego węża sięga od 30 do 50 centymetrów, choć zdarzały się rekordy sięgające do 75 centymetrów. Wąż ten uwielbia skaliste pustynie, gdzie jedyną roślinnością są sukulenty oraz stoki górskie z wrzosowiskami. Czytaj dalej »

Kusacze
25
04
2010
 

Kusacze

KusaczWśród rodzin ptaków wyróżniamy kusacze, ewentualnie kusaki. Rodzina ta obejmuje ptaki lądowe. Środowisko życia tych ptaków znajduje się na terenie Ameryk, od Patagonii po Meksyk. Ptaki te posiadają szereg cech charakterystycznych, do których możemy zaliczyć na przykład ich wielkość, która wynosi od 18 do 53 centymetrów. Mają małe głowy, krótkie nogi oraz krótki ogon. Ptaki te są koloru piaskowego, szarego po brązowy. Posiadają ciemny rysunek na ubarwieniu. Samice są większe oraz barwniejsze od samców. Ptaki te kiepsko latają. W trakcie niebezpieczeństwa po prostu nieruchomieją i starają zlać się z otoczeniem. Ptaki te są samotnikami i odżywiają się wszystkim, czyli nasionami, owocami, a nawet małymi zwierzętami. Są to ptaki poligamiczne. Samice znoszą maksymalnie 12 jednobarwnych jaj. Jaja te połyskują. Jaja wysiaduje samiec, a samo wysiadywanie trwa jakieś trzy tygodnie. Kiedy samiec musi odejść od gniazda, to przykrywa je liśćmi i piórami, ale zdarza się to tylko u niektórych gatunków. Czytaj dalej »

Osy i szerszenie
23
04
2010
 

Osy i szerszenie

osaJadowitym stworzeniem występującym niemalże na całym świecie jest osa dachowa, której długość ciała wynosi 1,2 do 1,6 centymetra u robotnicy oraz 1,6 do 2 centymetrów u samicy. Osy te są drapieżnikami i budują podziemne gniazda. Gniazda te są w kształcie kuli i posiadają średnicę 30 centymetrów. Jest to pospolity gatunek osy, który zamieszkuje strefy klimatu umiarkowane oraz subarktyczne na terenie Azji, Europy oraz Ameryki Północnej. Osa ta żywi się owadami, jak również dojrzałymi owocami i sokami drzew. Jest to w dużej mierze niszczyciel, ponieważ niszczy i zjada owoce oraz owady takie jak pszczoły czy mrówki. Posiada żądło, ale ukąszenie przez nią jest mniej bolesna niż na przykład pszczoły. Innym gatunkiem osy jest osa leśna. Robotnica posiada długość 1,1 do 1,4 centymetra, a królowa ma długość od 1,4 do 1,8 centymetra. Osa leśna głównie żywi się pszczołami. Ich gniazdo jest cieniutkie i wielkości pięści. Gniazda robią na balkonach, belkach strychów, na gałęziach czy w dziuplach. Czytaj dalej »

Jadowite szerszenie
22
04
2010
 

Jadowite szerszenie

szerszeńDo jadowitych zwierząt zaliczamy grupę owadów, które są wyposażone w żądła. Do takich owadów zalicza się szerszeń azjatycki. Użądlenia tego owada są śmiertelne u osób, które są uczulone na jad. Posiada ubarwienie żółto- czarne. Jego głowa jest pomarańczowo- żółta. Jest to największy owad z rodziny osowatych. Jego gniazda osiągają wielkość nawet jednego metra. Jest ponadto pasożytem pszczół. Jest to osobnik bardzo agresywny. Natomiast szerszeń książęcy jest drugim co do wielkości owadem jadowitym. Robotnice osiągają długość do 3,5 centymetra. Szerszenie te są całe czarne i posiadają dwa żółte paski. Występuje na terenach azjatyckich, gdzie w Tajwanie i Hongkongu stanowi największy gatunek z rodziny osowatych. Czytaj dalej »